Reklama
Strona główna Bułgaria Kuchnia Bułgarska – tradycyjne potrawy, przystawki, desery, wina

Kuchnia Bułgarska – tradycyjne potrawy, przystawki, desery, wina

Kuchnia bułgarska, tradycyjne potrawy, dania kuchni bułgarskiej, smaki potraw, sałatki, dania mięsne, kebaby, kebaczety, ciasta, wina bułgarskie.

Dania kuchni bułgarskiej.

Dania kuchni bułgarskiej charakteryzują się silnym smakiem przypraw starannie przygotowanych dań głównych i deserów z dodaniem wielu różnych świeżych warzyw, owoców. Wśród tradycyjnych bułgarskich dań specjalnością są ciasta, musakę z mielonego mięsa i ziemniaków – Bańska Kapama, katmi tracki, sałatki z kapusty lub liści winorośli, wędliny, ser feta i jogurt domowej roboty.

Kuchnia bułgarska.

Kuchnia bułgarska jest typową kuchnią bałkańską, w której widoczne są wpływy zarówno greckie: popularne sałatki z pomidorów, cebuli, papryki i owczego sera, oraz tureckie skąd przywędrowała np. moda na kebaby i kebaczety. W Bułgarii jada się stosunkowo dużo mięsa, owoców i warzyw. Popularne są dania mięsne przypominające gulasz z dodatkiem dużej ilości cebuli lub warzyw. Na pewno warto skosztować szkembe czorba, tradycyjnych flaczków z sosem czosnkowo – jogurtowym, sałatki szopskiej ze specjalnym rodzajem sera lub dania tarator, zupy ogórkowo – czosnkowej przyrządzanej na bazie jogurtu. W nadmorskich rejonach kraju jada się oczywiście sporo ryb (głównie jesiotra i makrelę). W kuchni bułgarskiej rzadko występują potrawy mączne, – ale za to jedzą bardzo dużo chleba, który podawany jest praktycznie do wszystkich dań.

Wina bułgarskie.

Nie można również zapomnieć o doskonałych bułgarskich winach. Obok Francji, Hiszpanii, Włoch i Grecji, Bułgaria jest jednym z największych producentów wina na świecie. Doświadczeni koneserzy doceniają wina z bułgarskich czerwonych odmian winorośli: Gamza, Pamid, Mavrud, Cabernet, Merlot i Muscat biały. Tradycyjnym bułgarskim aperitifem jest Brandy – ze świeżych winogron lub śliwek.

Exit mobile version