Najbardziej rozpoznawalną regionalną, włoską potrawą jest pizza, choć zdecydowanie kuchnia włoska jest bardzo rozmaita i rozmiłowana nie tylko w pizzy, różnego rodzaju pastach, ale i rybach czy mięsie.
Włoskie tradycje kuchenne
Mało kto wie, że oryginalna włoska pizza składa się tylko z pomidorów, mozzarelli, bazylii i sosu pomidorowego z dodatkiem chili, choć z pewnością we włoskich małych knajpkach i większych restauracjach zjemy też pizzę z rozmaitymi dodatkami, jak i tę typowo tradycyjną. Nie znajdziemy natomiast restauracji bez włoskiej pasty, którą Włosi jedzą pod każdą możliwą postacią. Spaghetti Bolognese, carbonara, ogromne muszle Jacoba, czy tagliatelle, albo gnocchi, to tylko nie które z włoskich specjałów.
Pyszne są też sosy, bogate w charakterystyczne dla włoskiej kuchni zioła i przyprawy. Co przeniesie nas w niebiańskie i wyśmienite smaki włoskiej kuchni to wypełnienia gnocchi, tagliatelle czy innych włoskich pierożków, idealnych na obiad, kolację czy popołudniowy posiłek. Tradycją we włoskiej kuchni są też antipasti, czyli oliwki w pysznych sosach z ziołami, faszerowane, grillowane papryczki i małe pomidorki, które będą świetną przekąską na wieczór, jak i dodatek do głównych dań obiadowych.
Dania mięsne i rybne
Z Italią kojarzą nam się głównie zioła, jak bazylia, oregano czy tymian, a także skąpane we włoskim słońcu o idealnie czerwonej barwie pomidory czy papryki. Jednakże Włosi oprócz pasty, pizzy czy dań jarskich kochają potrawy mięsne, bez których w typowej włoskiej rodzinie, nie ma obiadu. Warto skosztować pysznej jagnięciny, cielęciny, czy baraniny, w której przyrządzaniu Włosi są bezkonkurencyjnymi mistrzami. Mięso przygotowywane jest w każdej postaci, grillowanej, pieczonej, smażonej czy gotowanej.
Słodkości włoskiej kuchni
Charakterystycznym dla Italii jest deser Tiramisu, którego nazwę można tłumaczyć „poderwij mnie”. Smaczny biszkopt moczony jest w typowym włoskim espresso i winie, podawany z mascarpone i oblany gorzką czekoladą. Jeśli do tego zamówimy espresso i włoskie wino to z pewnością poczujemy się jak w raju.
Czym raczyć podniebienie?
Włochy są krajem, który produkuje najwięcej gatunków wina, można by więc rzec, że obowiązkowym punktem programu jest degustacja białych, różowych czy czerwonych win. Spośród tylu gatunków z pewnością każdy dobierze coś dla siebie. Z kolei sądząc po smaku piwa, Włosi nie są jego zagorzałymi fanami. Dostępne Merotti czy Peroni są idealne na rozgrzane popołudnia, jednakże z pewnością nie powalą nas swoim smakiem.
Gdzie zjeść?
Planując urlop we Włoszech warto odwiedzić małe knajpki, gdzie kuchnia jak i klimat jest typowo rodzinny. Tam z pewnością poczujemy zapach domowych potraw, a dekoracje pozwolą nam przenieść się wyobraźnią, do typowej włoskiej rodziny, gdzie dla wszystkich z uśmiechem gotuje typowa włoska mama. Takie knajpki także dalekie są od gotowych mrożonek, a z pewnością będziemy mogli posmakować typowych specjalności danego regionu.