Zazwyczaj w typowo turystycznych miejscowościach jak np. Bibione które leży 100km przed Wenecją i posiada 250 tysięcy miejsc noclegowych, 15 dnia września interes turystyczny zaczyna się zwijać. Jedną z zalet tego stanu rzeczy jest to, iż ceny są coraz niższe i nie trzeba płacić za leżaki.
Jak robić zakupy? – czyli ceny i sjesta
W miastach Włoskich jest dużo sklepów, restauracji i kawiarenek. Jedną z prawidłowości jaką da się zauważyć w Italii jest to, iż sklepy mają konkurencyjne ceny względem siebie na dane produkty, więc nie ma jednego najtańszego sklepu. Czasem warto się naszukać i odwiedzić konkurencję, ponieważ różnice w cenach gdzieniegdzie są bardzo duże. Gdy zamierzamy udać się na zakupy warto pamiętać o sjeście, gdyż potrafi ona trwać od 12 do nawet 16. Warto przed zakupieniem sześcioraka wina za 4 Euro przeczytać etykietę „zawiera siarczany”. Godne polecenia są drobiazgi za Euro na półkach sklepików jeśli chcemy obdarować znajomych małymi upominkami.
Opinie na temat regionów morskich: Adriatyku, Morza Liguryjskiego, Jońskiego, Tyrreńskiego.
Morze Adriatyckie jest bardzo ciepłe i czyste, a jego cechą charakterystyczną jest to, że może się znajdować jednego dnia 100 metrów dalej by następnego ranka zalało plażę i zbiornik wody zaczynał się 100 metrów bliżej. Morze zazwyczaj jest spokojne, bez fal, ale gdy się pojawią to
Nad Morzem Liguryjskim królują ekskluzywne kurorty z których najsławniejszym jest Genua. Woda liguryjskich plaż ma odcień szafirowy. Z klei nad Morzem Jońskim pływy sięgają 40 cm i jest wiele miejscowości wypoczynkowych. Morze Tryrreńskie jest atrakcyjne pod względem turystycznym gdyż rozwinęła się tu żegluga pasażerska i promowa. Liczne kąpieliska morskie zachęcają również do wypoczynku.
Kuchnia włoska – najpopularniejsza na świecie
Pizza, oraz spaghetti i makaron to najczęściej spotykane potrawy dostępne praktycznie w całej Europie. We Włoszech popularne są warzywa, sery, ryby, owoce morza oraz włoszczyzna. Każdy większy posiłek nie może się obyć bez lampki wina. Kuchnia włoska jest bardzo zdrowa dzięki mnogości przypraw dodawanych do potraw np. bazylii, oregano, oliwie z oliwek, cebuli, czosnku.
W zależności od regionu Italii królują regionalne potrawy np. w Wenecji popularne są potrawy mięsne. W Toskanii pizze, makarony i zapiekanki, natomiast na południu Włoch rządzi kuchnia śródziemnomorska. Cornetto czyli bułka francuska nadziewana czekoladą to jedna z najpopularniejszych włoskich potraw. Kolejnymi smakołykami są arancini lub suppli – są to zapiekane kulki z ryżu nadziewane farszem maślano-serowym lub mięsnym. Lasagne to zapiekanka z mięsa, warzyw, sera i ciasta makaronowego. Natomiast tortelini to pierożki z grzybowym lub mięsnym farszem.
Urlop w Italii, czy warto?
Wczasy we Włoszech to z pewnością dobrze wydane pieniądze, ponieważ do obejrzenia jest tam masa zabytków, a dla leniuchów pragnących opalać się na słońcu dostępne są, aż 4 Morza: Adriatyckie, Jońskie, Tyrreńskie i Liguryjskie i urozmaicona linia brzegowa. Kolejną atrakcją jest świetna kuchnia, a przyjazne nastawienie mieszkańców Italii zachęca do ponownego odwiedzenia Włoch.