Restauracje zlokalizowane na obszarze Stambułu serwują dania charakterystyczne dla kuchni śródziemnomorskiej. Podstawą większości potraw są świeże produkty, które pochodzą zwykle z tutejszych targów. Co raz częściej spotkać można jednak wpływy kuchni europejskiej i światowej. Na uliczkach Stambułu pojawiły się już restauracje serwujące dania kuchni francuskiej czy chińskiej. Potrawami najczęściej oferowanymi turystom są te wykonywane z wykorzystaniem świeżych ryb i owoców morza. Jest to logicznym postępowaniem, ponieważ tutejsze zatoki są pełne różnych gatunków ryb, krabów czy homarów. Potrawami charakterystycznymi dla Stambułu są np. karides gulec, czyli krewetki z pomidorami.
Większość dań przygotowywana jest z ryb oraz mięsa. Dla wegetarianów w ofercie znajdują się np. faszerowane warzywa. Bardzo często sprzedawaną potrawą jest Yogurt corbasi – czyli zupa z jogurtu. Bardzo orzeźwiająca, chłodzi organizm rozgrzany przez palące słońce. W Stambule dużą popularnością cieszą się również Levrek pilakisi(gulasz z okonia morskiego) oraz firinda manti(coś na wzór polskich pierogów z mięsem). Na deser tutejsze restauracje oferują takie specjały jak Firinda sutlac czy Asure. Pierwszy z nich to pieczony w piekarniku pudding ryżowy, natomiast drugi to połączenie fasoli i bakalii.
Bardzo dużą popularnością cieszą się granaty. Jest to jedna z wizytówek całej Turcji. Owoc podawany w restauracjach, w wielu różnych kompozycjach. Łatwo dostać go na każdym bazarze. Jest jasnoczerwony, okrągły, a we wnętrzu ma mnóstwo pestek. Smakuje podobnie jak porzeczki, cierpki, a jednocześnie bardzo orzeźwiający.
Restauracje w Stambule oferują szereg alkoholi. Odnaleźć można zarówno znane marki wina, wódkę oraz różnokolorowe i smakowe likiery. Popularnością cieszą się również tutejsze piwo oraz rumy i miody pitne.