Potrawy i zwyczaje gastronomiczne na Rodos. Sprawdź, gdzie najlepiej zjeść na Rodos. Poznaj kulinarne obyczaje Greków.
Będąc na Rodos (czyli generalnie w Grecji) grzechem byłoby nie spróbować tamtejszej kuchni. Tym bardziej, że sami Grecy lubią dobrze i dużo zjeść. Podobno przeciętny mieszkaniec Grecji przeznacza na samo jedzenie 1/3 swoich dochodów(!). Sprawdź, gdzie najlepiej zjeść w Rodos oraz jakie kulinarne zwyczaje obowiązują na wyspie.
Nie ma to jak grecka tawerna na Rodos.
To właśnie te lokale warto odwiedzić, by poczuć prawdziwy klimat greckiej kuchni. Trzeba nam jednak wiedzieć, że lokale te dzielą się na kilka grup. Każda z nich z kolei oznacza dostęp do innych specjałów. I tak:
- Exokhiko kentro – oznacza typowy bar na plaży, gdzie serwuje się lokalną kuchnię i gdzie można przy okazji pobawić się oraz posłuchać dobrej muzyki;
- Estatorio – to synonim naszej restauracji. Jest to zazwyczaj lokal gastronomiczny znajdujący się w posiadaniu danej rodzin. Serwowane są tam bardziej wykwintne i eleganckie dania;
- Psistaria – to miejsce, w którym możemy zjeść smaczne dania z rusztu i rożna;
- Hasapotverna – to lokale gastronomiczne serwujące mięsa i wędliny. Najczęściej zlokalizowany tuż przy sklepach mięsnych i rzeźniczkich;
- Psarotaverna – to lokal serwujący wyłącznie ryby;
- Ouzerie – to lokal, w którym serwowane są smaczne drinki i alkohole;
- Mezedopoieio – jest to lokal, w którym do alkoholi podawane są dodatkowo smaczne przekąski i proste przystawki.
Szerokim łukiem powinniśmy mijać lokale, do których zapraszają nas „uliczni naganiacze”. Nie powinno nas też interesować menu lokali, które reklamowane są przez oprawione w folię i wyblakłe od słońca menu w tysiącu różnych języków.
Kulinarne zwyczaje na wyspie Rodos
Odwiedzając wybrany lokal warto wywrzeć jak najlepsze wrażenie na obsłudze. Dlaczego? Ma to, bowiem spore znaczenie, jeśli chodzi o sposób obsługi. Gdy zauważymy, że na naszym zamówieniu kelner stawia literę „x” oznacza to, że otrzymamy albo mniejszą porcję albo też o wiele gorszą jakościowo. Nie zawsze, bowiem turyści są oceniani przez Greków, jako osoby znające się na dobrej kuchni. Zanim zamówimy konkretne danie, warto dopytać o jego świeżość. Najlepiej zadać pytanie nie o to, czy ryba jest świeża, ale ile dni jest świeża. Wtedy mamy pewność, że otrzymamy jedzenie bezpieczne. Ważna jest też kwestia napiwków. Te wliczone są od razu w cenę posiłku. Możemy jednak zostawić na stole niewielką sumę z kilku czy jednej monety. Pieniądze te są zazwyczaj przeznaczane na wynagrodzenie pomocników czyli chłopców, którzy usługują zamiast lub wraz z kelnerami. Pomocnicy nie otrzymują za swoją pracę stałego wynagrodzenia. Dlatego też takie „datki” są dla nich sposobem na zarobek. Warto też pamiętać, że Grecy nie przywiązują większej wagi do śniadań. Z tego też względu trudno będzie nam je zamówić. Obiad jest tu serwowany w godzinach 12-13, zaś kolacja między 20-23. Po obiedzie obowiązuje długi odpoczynek – czyli tak zwana sjesta poobiednia. Zaś przed kolacją udajemy się na spacer – tak zwane volta.
Pomimo niewielkich rozmiarów wyspa słynie z jedzenia i wina. Tradycyjne potrawy Rodos są pyszne, świeże i pozostają niezmienione od czasów starożytnych. Zastawa stołowa słynie z różnorodności potraw, w tym „meze”, która obejmuje wybór owoców, warzyw i zieleni, i jest zwykle serwowana z mięsem. Do wyboru jest również szeroki wybór deserów. Możesz nawet kupić domowe słodycze w lokalnych cukierniach lub supermarketach.
Tradycyjne jedzenie Rodos obejmuje szeroki wybór potraw. Najpopularniejsze to lakani (faszerowane warzywa), pitaroudia (atrament z mątwy) i karavoli (atrament z kałamarnicy). Możesz także spróbować świeżych ryb i lokalnych fig oraz zjeść grecki miód i jogurt w tradycyjnych restauracjach. Niezależnie od tego, czy chcesz spróbować nowego dania, czy spróbować tradycyjnej lokalnej kuchni, na pewno znajdziesz coś, co Ci się spodoba.
Cyklameny są ważną częścią lokalnej kuchni Rodos i często są włączane do potraw. Na przykład z delikatnych liści cyklamenów robi się dolmades, nadziewane ryżem i gotowane w garnku z jajkami i sokiem z cytryny. Innym popularnym daniem rodyjskim jest avgolemono, które składa się z gotowanych cyklamenów i jest smacznym, obfitym daniem.