Bodrum leży w strefie klimatu śródziemnomorskiego, który charakteryzuje się łagodnym klimatem, z ciepłym i suchym latem, oraz z łagodną lecz mokrą zimą. W takich regionach, najczęściej miesiące dzieli się biorąc pod uwagę ilość opadów i stąd też podział na porę suchą i porę deszczową. Październik w Bodrum jest miesiącem, który rozpoczyna właśnie tę mniej lubianą porę, czyli porę deszczową. Liczba dni deszczowych drastycznie wzrasta, choć jeszcze daleko do punktu szczytowego, który nastąpi w grudniu. Zatem gdy wybieramy się wówczas na urlop mamy jeszcze szansę na dni słoneczne.
Bodrum w październiku- temperatury powietrza i wody
Do Bodrum warto przyjechać o każdej porze roku, gdyż jest tam taka masa atrakcji i pięknych miejsc, że nawet z parasolem w dłoni będziemy zachwyceni. Temperatury powietrza w październiku wynoszą około 19° C w dzień i 13° C w nocy. Temperatura wody waha się na poziomie 22° C, zatem nadal jest bardzo ciepła, zwłaszcza dla Europejczyków. Temperatury są również dość wysokie, zatem bez problemu można zwiedzać piękne okolice i zachwycać się licznymi zabytkami. Jeżeli dopadnie nas ulewny deszcz to warto skryć się w jakiejś regionalnej restauracji aby zasmakować miejscowych specjałów. Zapewniam, że zachwycą nawet najwybredniejsze podniebienia.
Bodrum od kuchni
Turcja posiada bardzo specyficzną kuchnię, w której widać wpływy wielu narodowości, które przez wieki przewijały się przez te ziemie. Zatem w tradycyjnej tureckiej kuchni zobaczymy wpływy ormiańskie, greckie, azjatyckie, chińskie i hiszpańskie. W Bodrum spotkamy restauracje, które serwują tradycyjną kuchnię ale również nowoczesne bary i lokale, które proponują kuchnię nowoczesną, zaczerpniętą z Europy. Oczywiście polecamy tę tradycyjna, gdyż tylko w Turcji zjemy prawdziwy kebab ze świeżej jagnięciny, przybrany egzotycznymi warzywami i aromatycznymi przyprawami. Wspaniałe mięsa, ryby, a także specyficzne pieczywo z mąki kukurydzianej, to tylko niektóre specjały tradycyjnej kuchni tureckiej i regionu Bodrum.