Chorwacja od kuchni. Regionalne potrawy i napoje, najlepsze alkohole.

Kuchnia chorwacka jest bardzo różnorodna, głównie ze względu na wielokulturowość, burzliwą i zarazem bogatą historię. Ponadto bardzo duży wpływ na jej aktualny wizerunek mają rzesze turystów, którzy tłumnie odwiedzają ten nieduży kraj. W rejonach wybrzeża podstawą kuchni są ryby i owoce morza, a także warzywa i owoce. Natomiast im dalej w głąb kraju, to kuchnia staje się coraz cięższa i bardziej tłusta. Jej podstawą są mięsa, sosy, makarony, ziemniaki i wszelkie mączne słodkości, takie jak naleśniki czy też słodkie pierogi.

Chorwackie alkohole i napoje.

Chorwacja słynie z uprawy winorośli, zatem nie trudno się domyśleć, że ten trunek jest też podstawowym napojem w menu Chorwatów. Oczywiście nie wszyscy mogą raczyć się tym wspaniałym napojem zatem pije się też tam litrami kawę i soki owocowe. Wracając jeszcze do win, to warto wiedzieć, że te, które pochodzą z głębi kraju są lekkie i orzeźwiające, a te z wybrzeża mocne i ciężkie. Wino w Chorwacji najczęściej podaje się w połączeniu z wodą mineralną. Jest też rakija, która posiada bardzo długą tradycję i jest najsłynniejszym napojem w tym kraju.

Chorwacja – potrawy i przysmaki.

Jak już wspomnieliśmy wyżej, chorwacka kuchnia jest bardzo różnorodna. Rejon wybrzeża, to kuchnia lekka i małokaloryczna, kuchnia z głębi kraju tłusta i ciężka. Jest to głównie uwarunkowane warunkami pogodowymi, a także dostępnością określonych grup produktów w danym regionie. Na wybrzeżu przysmakiem są lekkie zupy rybne, sałatki z owocami morza, a w pozostałym rejonie kraju suszona szynka, zawiesiste sosy z ryżem i ziemniakami, a także naleśniki na słodko.