Kuchnia turecka.
Kuchnia turecka jest bogata w cały arsenał niezapomnianych śródziemnomorskich smaków. Kucharze przede wszystkim korzystają z dużej ilości świeżych produktów, które zresztą samemu można zakupić na malowniczych targach. Jak to w kulturze Basenu Śródziemnomorskiego bywa, dominują tutaj głównie potrawy przyrządzane z owoców morza, ryb oraz owoców i warzyw. Przypadku Turcji, do XX wieku nie miała ona wpływów smaków innych narodowości, ze względu na ograniczoną wymianę handlową drogą wodną. Dopiero później się to zmieniło, i w największych miastach pootwierano liczne restauracje oferujące w swoim menu potrawy rodem z Francji czy też Włoch. Do najpopularniejszych potraw tureckiej kuchni bez dwóch zdań będą należeć Yogurt corbasi, czyli zupa jogurtowa na bazie ryżu i nasion strączkowych, kute, mięso mielone, w niektórych regionach podawane jest z ogromna ilością chili, czy też van otlu – pikantny ser, z dużym dodatkiem wonnych ziół. W mięsach kuchni Turków dominuje tutaj zdecydowanie jagnięcina, która jest podawana na wszelkie możliwe sposoby.
Tradycyjne dania i potrawy.
• Sebzeli Ezme Kirmizi Mercimek Çorbasi (krem z czerwonej soczewicy i warzyw) – zupa na bazie czerwonej soczewicy, marchwi, cebuli, oraz przecieru pomidorowego. Świetnie smakuje z dodatkiem listków mięty. W niektórych regionach Turcji, podawane są do tego ziemniaki.
• Etli Yaprak Dolmasi (Mięso mielone w liściach winorośli) – Mięso mielone odpowiednio podawane na bazie dużej ilości pomidorów, oraz oczywiście różnego rodzaju ziół i przypraw. Tą potrawę z różnych mięs można spróbować praktycznie w każdym tureckim mieście.
• Simit – turecki obwarzanek, który podawany jest z dużą ilością sezamu.
• Lahmacun – pizza wyrabiana na turecki sposób, i podawana wedle przepisu regionalnej kuchni państwa. Robiona jest na bardzo cienkim cieście i posiada mięsne nadzienie. Jest ona uznawana za tamtejszą przekąskę na szybko.
• Kebab – Kto by się udał do Turcji i nie spróbował tamtejszego prawdziwego kebabu. Tutaj dopiero istnieje wyśmienity wybór wśród wszelkich różnych rodzajów tej potrawy. Najczęściej podawany jest z mięsem grillowanym na szpadce, jednak można znaleźć także odmiany kebabu z mięsem duszonym czy pieczonym. Dodawane są oczywiście duże ilości warzyw, w tym bakłażana.
• Köfte – różnego rodzaju mięsa mielone. Oczywiście w niektórych regionach jest to o dziwo potrawa przyrządzona bez mięsa, zastąpiona bulgurem. Jest to rodzaj dodatku do potraw, który uprzednio przyrządza się z pszenicy najczęściej durum.
Alkohole w Turcji.
Jeżeli spojrzeć na tradycyjna sferę życia Turków, alkoholi powinno być tutaj jak na lekarstwo, ponieważ Islam zabrania spożywania tego typu napojów procentowych. Jednak z uwagi na to, że dominują tutaj oczywiście jeszcze trochę pomieszane narodowości, a poza tym napływ turystów zrobił swoje, w tym przypadku i ta branża alkoholowa została rozpowszechniona na odpowiednią skalę.
Do najpopularniejszych alkoholi w różnych regionach Turcji należeć będą na pewno piwo Za, raki – wódka anyżowa, popijana przez Turków z woda mineralną, oraz różnego rodzaju wina tureckie głównie Doluca i Kavaklıdere.