Choć wielu ceni sobie Hiszpanię przede wszystkim, jako kraj corocznych wakacyjnych wypadów z rodziną lub znajomymi, to spora rzesza turystów na całym świecie identyfikuje Hiszpanię, jako kraj nad wyraz rozpieszczający nasze podniebienia. Nic w tym dziwnego, bowiem, Hiszpania to połączenie wielu kultur, tradycji i zwyczajów, a to oznacza i smaków, które składają się na hiszpańską kuchnię. Cóż więc urzeka podniebienia z całego świata i jakie potrawy przede wszystkim cenią sobie odwiedzający ten kraj turyści?

Kuchnia hiszpańska według regionów

Tak naprawdę analizując Hiszpanię pod kątem specjałów z jej kuchni, podzielić możemy ten kraj na kilka obszarów, z którego każdy słynąć będzie z innej potrawy. Tak na przykład w hiszpańskiej Walencji królową stołów jest Paella – danie na bazie ryżu z dodatkiem szafranu, owoców morza, drobiu, mięska z królika i mieszanki warzyw, podsmażane na specjalnej, głębokiej patelni z użyciem obowiązkowego składnika, jakim jest oliwa z oliwek. Z kolei Andaluzja to nic innego jak Gazpacho, czyli chłodnik z surowych warzyw – w tym pomidorów, papryki, ogórka i czosnku – z odrobiną octu i oliwy oraz obowiązkową pajdą chleba. Nierzadko do Gazpacho dodaje się szynkę, jaja i orzechy – dla niektórych idealne składniki bazowe, dla innych zaś przekąski konsumowane między kolejnymi porcjami chłodnika.

Jeśli Hiszpania to przede wszystkim…

Choć większość hiszpańskich regionów ma swoje rodzime tradycje, a co za tym idzie także i przysmaki, to są potrawy, jak i przepisy, które łączą Hiszpanię w całość. Bez wątpienia zaliczamy do takich czosnek, oliwę z oliwek, hiszpański chleb, jak i wino. Prócz tych podstawowych składników hiszpańskiej kuchni warto wspomnieć również o chuleta de cerdo – wieprzowe kotlety z częścią żeberka – pieczone po uprzednim marynowaniu. Inny przysmak Hiszpanii to fabada będąca połączeniem suszonej papryki, wędzonej golonki, kiełbasy, bekonu, suszonych ziaren fasoli fava, cebuli, czosnku, kaszanki morcilla i obowiązkowych – oliwy z oliwek oraz szafranu. Z kolei znana i coraz częściej obecna na stołach całej Europy tortilla to w hiszpańskim wykonaniu tortilla espanowa czyli rodzaj omletu przygotowany z jajek, ziemniaków i cebuli, niekiedy z dodatkiem kiełbasy lub grzybów, serwowany z papryką i pomidorami. Warto dodać, iż Hiszpanii dość mocno rozkoszują się owocami morza, nic więc dziwnego, że jednym z ich przysmaków są grillowane krewetki skropione sokiem z cytryny i posypane niewielką ilością soli morskiej oraz pieprzu.

Odwiedzając Hiszpanię z pewnością będziemy mieli też okazję zasmakować pikantnych serów pleśniowych, serów kozich, wieprzowej, ręcznie wyrabianej kiełbasy zwanej fuet, czy też jamon serrano, będącej niewielką kanapką z szynką. Na deser zaś warto zaserwować sobie Creme Catalana – kataloński krem na bazie żółtek, mleka, mąki kukurydzianej i cukru z odrobiną cynamonu i cytryny. To rozkosz nie tylko dla oka, ale i dla podniebienia.