KUCHNIA PORTUGALSKA I JEJ PRZYSMAKI

Portugalski żywności zależy od regionu, ale świeżye ryby i skorupiaki znajdują się praktycznie na każdym menu. Narodową potrawą jest „bacalhau.” Portugalczycy mają obsesję na jej punkcie od początku 16 wieku, kiedy łodzie portugalskich rybaków osiągnęły wybrzeże Nowej Funlandii i marynarze, aby przetrwać długą podróż do domu, złapane dorsze posolili i ususzyli, a dziś się mówi się, że jest 365 różnych sposobów przyrządzanie dorsza, po jednym na każdy dzień roku.

Grillowane sardynki i z ostroboka popularne są również w nadmorskich miastach oraz wiele innych gatunków ryb wystepuje pod nazwą „Caldeirada„.

W Portugalii jest wiele restauracji specjalizujących się w serwowaniu owoców morza specjalności, z których znaczna część w artystyczny sposób przyrządza i podaje homary, krewetki, ostrygi i kraby. Te mikstury bogate w ryż i owoce morza noszą nazwę „arroz de marisco„.

Inną narodową potrawą, ale z mięsa, jest „cozido à Portuguesa,” i jest to gruby gulasz z warzyw z różnymi rodzajami mięsa. Pieczone prosię („Leitão Assado„) jest popularne na północy kraju, jak i kiełbaski wieprzowe o nazwie „Chouriço” lub „linguiça„.

W Porto popularne są flaki z ziarnami fasoli. Nie jest to danie na każdy gust, ale w Porto rto najsłynniejszych danie pochodzi czasów Henryka Żeglarza, który wysłał statek, aby podbić Ceuty w Maroku, a ludność Porto – z uboju wszystkich zwierząt przeznaczonych na wyżywienie dla załogi – mogła zachować dla siebie tylko produkty uboczne i same jelita. To wydarzenie obywatele Porto określają jako tripeiros „zjadacze flaków”. Flaczki pozostają ważnym kulturowo daniem wśród mieszkańców Porto.

Śniadanie jest tradycyjnie, tylko kawa i bułka, ale lunch to duża sprawa, często trwająca do dwóch godzin. kolacje zwykle podawane sa późno, często razem z zupą. Najczęściej zupa „caldo verde” z ziemniaków, kapusty, starty ser, i kawałki kiełbasy.

Najbardziej typowe są desery o smaku cynamonu, pudding ryżowy, flan, kremem i karmelem, ale także, desery często zawierają wiele sera. Najczęściej spożywane są sery owcze lub kozie i najbardziej popularnym jest ser „Queijo Serra da” z regionu Serra da Estrela .

Kuchnia portugalska wiele specjałów i wypieków zawdzięcza zakonnicom, które już w 18 wieku sprzedawały według własnych receptur żywność – jako sposób na uzupełnienie swoich dochodów.Wiele z ich dzieł mają ciekawe nazwy jak „barriga de freira” (zakonnica w brzuchu), „papos de anjo” (anioła skrzynie) i „toucinho Céu” (boczek z nieba). Szczególnie pyszne jest małe ciasto „pastel de nata” custard tart posypane cynamonem.

W Portugaliiprzed każdym posiłkiem w restauracji w Lizbonie lub w innym miejscu, spróbuj chleba na stole – Portugalski chleb jest pyszny.