Jedzenie i wszystko co związane z kuchnią jest bardzo ważne dla Francuzów. Zarówno przyrządzanie posiłków jak i ich konsumowanie to rytuały, więc oprócz ciała karmimy również naszą sferę duchową. Jest to bardzo ważny element życia rodzinnego i socjalnego.
Potrawy we Francji – śniadanie, obiad, kolacja (przysmaki).
Śniadanie we Francji to posiłek lekki, jego nieodłącznym elementem jest kawa, którą pije się w specjalnej misce czyli „bolu”. Do tego je się zazwyczaj maślanego rogalika (croissant) albo bagietkę z masłem i miodem lub marmoladą.
Obiad we Francji, tak jak każdy posiłek to rzecz święta. Przerwa na lunch zazwyczaj urządzana jest w okolicach godziny 11.30-13.30 wszyscy mają wtedy przerwę w nauce lub pracy i celebrują posiłek. Lepiej w tym czasie niczego nie załatwiać bo i tak banki, poczty czy urzędy są pozamykane. Francuski obiad może składać się z aż czterech elementów. Pierwszy to przystawka czyli „entree”. Może to być zupa, sałatka, lub ślimaki w maśle czosnkowym. Następnie danie główne czyli „plat principal” na które można sobie zażyczyć jedno z wielu wykwintnych dań. A na zakończenie deser na słodko lub słono, czyli mus czekoladowy, bądź sery, a na koniec kawa. Zdaje się, że najważniejszym posiłkiem jest kolacja. Układ dań często podobny jest jak przy obiedzie. Bardzo często do picia francuzi podają lampkę wina. Je się długo i powoli, bardzo często w rodzinnym lub przyjacielskim gronie.
Kuchnia we Francji – napoje, alkohole.
Wśród alkoholi najsłynniejsze są wina francuskie, wyróżniamy 3 rodzaje:
- Vin de table – pośrednie wina stołowe, które są produkowane masowo zo winogron
- Vin de pays – wina pochodzące z mniej znanych regionów Francji, które nie uzyskały statusu apelacji
- Vin d; appellatiion controlee – wina podlegające ostrym normom produkcyjnym, muszą być ściśle produkowane z winogron hodowanych w ściśle określony sposób na dokładnie zdefiniowanym terenie zwanym apelacją.
Równie słynny jest francuski koniak (Cognac), czyli winiak, którego technologia wytwarzania nie zmieniła się od 300 lat. Zawiera od 40-45% alkoholu. Na terenie Unii Europejskiej nazwa Cognac zastrzeżona jest dla alkoholu wyprodukowanego niedaleko miasta o tej samej nazwie w regionie Chantre we Francji.
Kuchnia we Francji – przepisy, potrawy.
Przystawki:
- Assiette de crudites – składa się z surowych warzyw, zawierającą prawie zawsze tartą marchew
- Mousse de saumon – danie przyrządza się z gotowanego łososia, śmietany i beszamelu podawanego na zimno.
- Tarte au roquefort – przystawka składająca się z jaj cebuli, posypana bułką tartą i zapiekana w piekarniku.
Dania Główne:
- Coq Au vin – kurczak w winie. Dusi się w sosie z czerwonym winem młodego koguta.
- Dinde aux marrons – tradycyjna potrawa Bożonarodzeniowa, pieczony indyk nadziwany kasztanami i mięsem.
- Porc roti aux pommes – pieczona wieprzowina z jabłkami, ich kwaśny smak podkreśla smak mięsa.
- Pot-au-feu – wołowina, czasem cielęcina z dodatkiem takich warzyw jak pory, ziemniaki, biała rzodkiew, marchew, cebula, a także goździki podawane w wygotowanym rosole.
Desery:
Savarin – baba z kremem nasączona rumem, w formie wieńca
Tarte aux fruits – owoce zależnie od sezonu upieczone na spodzie ciasta kruchego lub francuskiego
Zupy:
Soupe aux choux – zupa z kapusty, wędzonej słoniny, ziemniaków, szynki, rzepy, cebuli, marchwi, podawana z czerstwą bułką.