Francja – Prowansja.
Prowansja (fr. Provence) – kraina historyczna w południowo-wschodniej Francji, nad Morzem Śródziemnym, na wschód od dolnego biegu Rodanu. Jest to region w pasie przybrzeżnym – wypoczynkowy i turystyczny o światowej sławie (Lazurowe Wybrzeże). Prowansja wchodzi w skład regionu administracyjnego Prowansja-Alpy-Lazurowe Wybrzeże. Ważniejsze miasta: Marsylia, Tulon, Nicea, Aix, Cannes, Antibes.Dzięki bliskości Morza Śródziemnego, klimat Prowansji jest łagodny, śródziemnomorski z gorącym i suchym latem oraz krótką i łagodną zimą. W zimie często pojawia się Mistral wiejacy z północy, okresowo przynosząc napływ chłodnego powietrza. W północnej części regionu Prowansji zimy są surowsze, co nasila się wraz ze wzrostem wysokości. Na wyżej położonych obszarach, klimat nabiera charakteru alpejskiego.
Perły Prowansji.
Region Prowansji obejmuje lazurowe wybrzeże (w tym Niceę, Cannes i legendarny francuski kurort – Saint Tropez), więc prowincję można nazwać jedną z najbardziej znamienitych we Francji. Największe miasto w Prowansji – to tętniący życiem port w Marsylii. Ale tu jest także najpiękniejsze miasto w Prowansji, Avignon. A w Avignon: Pałac Papieski z masywnymi ścianami, ogrody Rocher-de-Dome z widokiem na Rodan, most Saint- Brezene, a wszystkie te miejsca zapraszają na romantyczny spacer z kieliszkiem wina w jednej ręce i owoców z oliwek w drugiej … Prowansja stanowiła także inspirację dla malarzy takich jak: Vincent van Gogh, Paul Cezanne, Paul Gauguin, Pablo Picasso.
Kuchnia prowansalska
Prowansja zdecydowanie uchodzi za gastronomiczną prowincją Francji, lokalne przyprawy – rozmaryn, koper, kminek, dzikie zioła, bazylia, i rozmaite trufle – to jest prawdziwe bogactwo Prowansji.. Bakłażan i pomidory – zestawione razem – słynne już w Polsce, sałata „Ratatuj” (Ratatouille – francuski gulasz z warzyw). A jeszcze z Prowansji pochodzi słynny majonez zwany „prowansalskimi”, i tylko tutaj jest przygotowany wyłącznie z naturalnych surowców. Podstawy kuchni francuskiej szczególnie uwidaczniają się w Prowansji, m.in. oliwa z oliwek, ryby i owoce. I wszystkie podawane potrawy są w naczyniach, ukryte wśród znanych prowansalskich ziół.
Jakie przywieść Pamiątki z Prowansji?
Podczas pobytu w Prowansji, nie zapomnij kupić kilka butelek oliwy z oliwek – „kawałek słońca w szkle”, a będzie przez długi czas podgrzewać w Waszym domu piękne wspomnienia z pobytu w tej znamienitej prowincji Francji.