Francja – Prowansja.

Prowansja (fr. Provence) – kraina historyczna w południowo-wschodniej Francji, nad Morzem Śródziemnym, na wschód od dolnego biegu Rodanu. Jest to region w pasie przybrzeżnym – wypoczynkowy i turystyczny o światowej sławie (Lazurowe Wybrzeże). Prowansja wchodzi w skład regionu administracyjnego Prowansja-Alpy-Lazurowe Wybrzeże. Ważniejsze miasta: Marsylia, Tulon, Nicea, Aix, Cannes, Antibes.Dzięki bliskości Morza Śródziemnego, klimat Prowansji jest łagodny, śródziemnomorski z gorącym i suchym latem oraz krótką i łagodną zimą. W zimie często pojawia się Mistral wiejacy z północy, okresowo przynosząc napływ chłodnego powietrza. W północnej części regionu Prowansji zimy są surowsze, co nasila się wraz ze wzrostem wysokości. Na wyżej położonych obszarach, klimat nabiera charakteru alpejskiego.

mapa1 - Prowansja

Perły Prowansji.

Region Prowansji obejmuje lazurowe wybrzeże (w tym Niceę, Cannes i legendarny francuski kurort – Saint Tropez), więc prowincję można nazwać jedną z najbardziej znamienitych we Francji. Największe miasto w Prowansji – to tętniący życiem port w Marsylii. Ale tu jest także najpiękniejsze miasto w Prowansji, Avignon. A w Avignon: Pałac Papieski z masywnymi ścianami, ogrody Rocher-de-Dome z widokiem na Rodan, most Saint- Brezene, a wszystkie te miejsca zapraszają na romantyczny spacer z kieliszkiem wina w jednej ręce i owoców z oliwek w drugiej … Prowansja stanowiła także inspirację dla malarzy takich jak: Vincent van Gogh, Paul Cezanne, Paul Gauguin, Pablo Picasso.

Kuchnia prowansalska

Prowansja zdecydowanie uchodzi za gastronomiczną prowincją Francji, lokalne przyprawy – rozmaryn, koper, kminek, dzikie zioła, bazylia, i rozmaite trufle – to jest prawdziwe bogactwo Prowansji.. Bakłażan i pomidory – zestawione razem – słynne już w Polsce, sałata „Ratatuj” (Ratatouille – francuski gulasz z warzyw). A jeszcze z Prowansji pochodzi słynny majonez zwany „prowansalskimi”, i tylko tutaj jest przygotowany wyłącznie z naturalnych surowców. Podstawy kuchni francuskiej szczególnie uwidaczniają się w Prowansji, m.in. oliwa z oliwek, ryby i owoce. I wszystkie podawane potrawy są w naczyniach, ukryte wśród znanych prowansalskich ziół.

Jakie przywieść Pamiątki z Prowansji?

Podczas pobytu w Prowansji, nie zapomnij kupić kilka butelek oliwy z oliwek – „kawałek słońca w szkle”, a będzie przez długi czas podgrzewać w Waszym domu piękne wspomnienia z pobytu w tej znamienitej prowincji Francji.