Podstawą kuchni greckiej są owoce morza, ryby, świeże warzywa i owoce. Dania kuchni greckiej są lekkie, smaczne i bardzo zdrowe. Jest to bowiem jedna z najzdrowszych kuchni na całym świecie i może być swoistą receptą na długowieczność. W każdej niemal potrawie greckiej znajdziemy oliwki i świeżą oliwę, którą polewa się nawet pieczywo. Oliwki prosto z drzewa dodaje się do sałatek, a oliwa z nich służy praktycznie do wszystkiego. Jeżeli chodzi o napoje to Grecy najczęściej popijają mrożoną kawę i młode wina.
Przykłady tradycyjnej kuchni greckiej
W Grecji jest wiele różnych potraw. Kuchnia jest bardzo zróżnicowana i może być bardzo pikantna. Najpopularniejsze i najbardziej popularne są dania mięsne, ale znajdziesz też pieczoną wieprzowinę, kotlety jagnięce i świeżą barwenę. Wyspy są również znane z obfitości świeżych owoców morza, ale w północnych regionach również znajdziesz mnóstwo czerwonego mięsa. Najlepsze restauracje włączają do swoich menu składniki sezonowe.
Jagnięcinę rzadko można znaleźć w typowej kuchni greckiej, chociaż żołnierze Homera mogli zjeść jagnięcinę po długiej walce. Teren w Grecji jest trudny do wypasu dla owiec, bardziej odpowiednie są kozy i wieprzowina. Mięso w Grecji to zazwyczaj wieprzowina, chociaż inne potrawy mogą zawierać kurczaka. Yemista to tradycyjny nadziewany pomidor. Zwykle jest nadziewany mięsem mielonym, ryżem i różnymi przyprawami.
Warzywa to kolejna popularna pozycja w kuchni greckiej. Fava to pyszne danie z żółtego groszku, popularne w Grecji. Może być spożywany jako dip lub przystawka. Ser feta jest popularnym składnikiem i można go mieszać z daniem na bazie warzyw, aby dodać smaku. Ser feta i ciasto filo skropione miodem to dwa popularne desery w Grecji.
Moussaka to kolejna podstawa greckiego jedzenia. Serwowane praktycznie w każdej tawernie, to danie jest powszechnie przygotowywane przez greckich gospodyń domowych na duże rodzinne spotkania. Jest to bogaty sos pomidorowy o pikantnym smaku, zwieńczony bakłażanem i puree ziemniaczanym. Sos jest zazwyczaj gęsty i kremowy i jest pyszną ucztą na każdą okazję. Smak podobny do sosu bolońskiego, ale bez dodatku tłuszczu i kalorii.
Dolmades to pieczone warzywa. Całość polewa oliwa z oliwek i ser feta. Różnorodne składniki, w tym pomidory, bakłażany, cebula i oliwki, dodają smaku potrawie. Danie często podaje się z boku pilawu. Sosy warstwowe są sycące i mogą być wegetariańskie lub bezmięsne. Jeśli masz ochotę na obfity posiłek, powinieneś spróbować moussaki i innych tradycyjnych greckich potraw.
Wśród tradycyjnych greckich potraw znajduje się słynna baklawa. Jest to w zasadzie słodki deser przypominający pączek. Latem najlepszą porą na spróbowanie baklawy jest dojrzewanie filo. Słodkie, kremowe tzatziki są pyszne i zdrowe. I nie zapomnij skosztować tzatziki i baklawy! Wprowadzi do jadalni świąteczny nastrój.
Greckie potrawy słyną ze swoich walorów smakowych i zdrowotnych. Tradycyjnie Grecy jedzą dużo jedzenia. I są hojni w swoich posiłkach. W restauracjach w całym kraju znajdziesz ogromny wybór ciast i ciastek. Na pewno znajdziesz danie, które Ci się spodoba. I nie wstydź się eksperymentować! Następnie idź tam i poznaj wiele różnych dostępnych potraw.