Orientacyjne ceny żywności i napojów w Egipcie
Walutą w Egipcie jest funt Egipski. Kurs wymiany pod koniec 2010 roku kształtował się następująco:
Egyptian Pound (EGP):
- chleb arabski – 1 funt egipski (EGP),
- kilogram owoców – 1 funt egipski (EGP),
- białe pieczywo – 5 funtów egipskich (EGP),
- mleko 1 litr – 5 funtów egipskich (EGP),
- masło – 7 funtów egipskich (EGP),
- jogurt – 4 funty egipskie (EGP),
- woda pakowana 1,5 litra – 1,5 funta egipskiego (EGP),
- wino 1 litr – od 60 funtów egipskich (EGP),
- piwo w sklepie– 6 funtów egipskich (EGP),
- kawa, lub herbata – 2 funty egipskie (EGP),
- bar szybkiej obsługi – 15 funtów egipskich (EGP),
- pełen obiad w restauracji – około 120 funtów egipskich na 2 osoby (EGP),
- papierosy Malboro – około 7 funtów egipskich (EGP),
- piwo w hotelu – około 15-19 funtów egipskich na 2 osoby (EGP).
Ceny posiłków i żywności w hotelach, restauracjach, na targach
W hotelach i niektórych sklepach można płacić czekami podróżnymi, euroczekami oraz kartami płatniczymi. Na targach egipskich i łodziach wycieczkowych, pływających po Nilu, można płacić tylko gotówką. Ceny w hotelach egipskich są ustalone w zależności od poziomu hotelu, tradycji i jakości. Europejczycy preferują raczej hotele o standardzie od trzech do czterech gwiazdek i powyżej tego poziomu. Tak jak w przypadku hoteli również ceny w restauracjach różnią się zależnie od ich jakości. Ceny posiłków w restauracjach nie są tak wysokie, jak zwykle w świecie. Turyści, którzy przebywają na wczasach w Egipcie, najczęściej jedzą w restauracjach i barach bistro.
Lokalne restauracje i potrawy egipskie.
Kuchnia egipska nie jest dietetyczna, ponieważ występują w niej często potrawy tłuste. Ceny jedzenia w mieście są dość niskie, więc raczej nie opłaca się gotować indywidualnie. Jest wiele miejsc, w których można zjeść smaczne posiłki. Do tych restauracji bardzo często chodzą miejscowi Egipcjanie. Najczęściej są to zwykłe lokale, w których można kupić podstawowe egipskie dania. Jest też wiele innych, miejscowych lokali, w których można zjeść tradycyjne, regionalne potrawy egipskie, przygotowane z warzyw, głównie z bobu i fasoli. Takie dania są bardzo tanie i smaczne. W Egipcie bardzo często podawane są też dania z owoców morza, z krewetek, kalmarów, a także z wielu gatunków ryb. Takie potrawy najczęściej są podawane na terenach nadmorskich. Owoce można kupić na targach, w sklepikach oraz nielicznych marketach. Trzeba jednak koniecznie dokładnie myć owoce butelkowaną, lub przegotowaną wodą i dokładnie obierać z łupin przed zjedzeniem. W całym Egipcie podawane są takie same dania. Nie ma podziału na regiony.
Jak się żywić w Egipcie?
Najwygodniejsze rozwiązanie dla turystów, którzy wyjeżdżają na wakacje do Egiptu to wykupienie wczasów w hotelu z wyżywieniem. W Egipcie jest też wiele restauracji, barów, gdzie można kupić dodatkowe jedzenie i picie. Jest też możliwość wyjazdu na wczasy, gdzie śniadanie, kolacja oraz inne produkty spożywcze organizowane są we własnym zakresie. W czasie wyjazdu na wycieczkę do Egiptu, w zakresie wycieczek fakultatywnych (organizowanych dodatkowo na miejscu) jest włączony bezpłatny lunch oraz napoje.