Kuchnia indyjska ma dosyć specyficzny charakter. W większości przypadków potrawy są wegetariańskie i nie stosuje się do ich przygotowania mięsa. Związane jest to z wstrzemięźliwością od pokarmów mięsnych nakładaną przez religię. Do ich zrobienia nie używa się więc mięsa wieprzowego, które zastępowane jest przez kucharzy innymi typami mięsa. Mięso często przechowywane jest w złych warunkach stąd też potrawy niejednokrotnie powodują problemy zdrowotne u spożywających je osób. Warto więc jeść w sprawdzonych restauracjach zapewniających odpowiednią jakość pożywienia, a w przypadku wystąpienia problemów spożywać duże ilości tanich warzyw oraz owoców, które powinny złagodzić objawy zatrucia. Potrawy kuchni indyjskiej charakteryzują się często pikantnym smakiem nadawanym przez przyprawę curry. Najczęściej wykorzystywanymi do przygotowywania potraw składnikami są: Besan, Capatiatta, Ghi. Dania będące wizytówką kuchni indyjskiej to tandoori, biryani oraz pulao.

Przysmaki kuchni indyjskiej

Przysmaki oferowane przez kuchnię indyjską posiadają dwie widoczne cechy. Potrawy są bardzo pikantne natomiast desery niewyobrażalnie słodkie. Najbardziej znany dla europejczyków – dostępny również w naszych sklepach- przysmak to chałwa. Wszyscy znają jej smak, a dla wielu jest to najsłodsza rzecz na świecie. Będąc w Indiach i spacerując po ulicznych targach warto spróbować również takich przysmaków jak cukierki mithaj oraz kulek rasgule. Wykonane są one z sera o charakterystycznym słodkim smaku.

Napoje i alkohole kuchni indyjskiej

Kuchnia indyjska oferuje szeroki wachlarz napojów oraz alkoholi. Bardzo popularne wśród turystów jest piwo- zapewne ze względu na niską cenę. W sprzedaży są również inne trunki wysokoprocentowe takie jak wino, wódka, rum i gin. Jeżeli chodzi o zwykłe napoje to króluje tutaj herbata występująca w wielu różnych odmianach. Popularnym napojem charakterystycznym dla Indii jest lassi. Napój ten występuje głównie w południowej części kraju i składa się z mieszaniny mleka, jogurtu i kilku przypraw. Jest bardzo orzeźwiający, znakomicie nadaje się na bardzo gorące dni. Istnieje wiele odmian tego napoju w zależności od zastosowanej mieszanki składników. Pewne formy lassi mają nawet charakter narkotyczny. Na straganach z łatwością zakupimy soki ze świeżych owoców, a w sklepach napoje takie jak Coca-cola, woda mineralna.

Przepisy kuchni indyjskiej

Wiele z przepisów charakterystycznych dla kuchni indyjskiej znajduje się w jadłospisach polskich rodzin. Przykładem może być kurczak curry na słodko z ryżem. Do jego przygotowania potrzebujemy kurczaka, ryżu, rodzynek, ananasa oraz dużej ilości charakterystycznej dla Indii przyprawy curry. Gotujemy ryż, dodajemy ananasy i rodzynki. Kurczaka podsmażamy na patelni, przyprawiamy curry oraz wlewamy mleczko kokosowe. Ryż na słodko wykładamy na talerz, dodajemy kurczak oraz świeże zioła. U europejczyków królują również potrawy wykonane z ryżu. Podawany on jest w większości przypadków z warzywami. Ludzie szaleją również na punkcie garam masala. Jest to mieszanka przypraw, którą można kupić w sklepie lub przygotować samemu w zaciszu domowym.