Na wyjątkowość Dominikany składa się bardzo wiele czynników. Jednak tym najważniejszym i najczęściej wymienianym przez turystów jest duża różnorodność na wszystkich możliwych płaszczyznach. W dużym stopniu na tą różnorodność wpłynęła burzliwa historia tego regiony. W wyniku wieloletnich walk, ziemie te wciąż zmieniały swojego właściciela. Najpierw te tereny były zamieszkiwane przez Indian, później przeszły w ręce Amerykanów, którzy ściągnęli tam do niewolniczej pracy ludzi z Afryki. Kolejne lata przyniosły rządy hiszpańskie, włoskie, aż wreszcie Dominikana stała się państwem niepodległym. W dzisiejszej kulturze Dominikany, a także w codziennym szyciu, widoczne są wpływy tych wszystkich narodowości.

Kuchnia na Dominikanie – potrawy, przysmaki i wpływy wielonarodowościowe

Kuchnia na Dominikanie jest traktowana z prawdziwym namaszczeniem. Choć Dominikańczycy są w większości biedni i czyją w skromnych warunkach, to uczty potrafią urządzać iście królewskie. Mogą sobie na to pozwolić, gdyż podstawą kuchni na Dominikanie, są produkty ogólnodostępne, które sami zbiorą, wyhodują lub złowią. Podstawą postaw są tropikalne owoce, które znajdziemy w wielu potrawach. Ponadto fasola, ryż, mięso kurze i wieprzowe, a także owoce morza. Sztych potraw Dominikańczycy tworzą swoje potrawy, a do najpopularniejszych należą: 1. chenchen – jest to młoda kukurydza, gotowana w specjalnej ziołowej marynacie, którą dodaje się do duszonego, koziego mięsa. 2. sancocho- jest to tradycyjna potrawa jednogarnkowa, w której skład wchodzą popularne gatunki mięs, pomidory, cebula, ryż, fasola, a to wszystko jest duszone razem z tradycyjnymi ziołami.

Kuchnia na Dominikanie – napoje i alkohole

Gdy będziemy na Dominikanie, to musimy koniecznie spróbować regionalnego napoju, którym jest rum. Wytwarza się go na całej wyspie Haiti i jest on pity tam najczęściej. Dla wielu turystów jest to często trunek zbyt mocny i restauracje serwują go z dodatkiem coli, lub też różnych soków owocowych, tworząc w ten sposób niepowtarzalne koktajle. Oczywiście nie wszyscy piją rum i nie można go pić ciągle. Innym napojem, już nie procentowym są soki, które najczęściej mieszkańcy sami robią, a także mleczko kokosowe i oczywiście kawa, która podobno nigdzie na świecie nie smakuje tak dobrze jak na Dominikanie.