Turcja w ciągu wieków przechodziła wiele przemian. Różne narodowości i nieraz całkiem odmienne kultury, odbiły tam swoje piętno. W każdym aspekcie codziennego życia widoczne są te wpływy, jednak chyba najwyraźniej w kuchni tureckiej. Znajdziemy tam bowiem ślady greckie, francuskie, hetyckie, azjatyckie i chińskie. Oczywiście nie mówimy tu o napływach europejskich, typowych dla dzisiejszego nowoczesnego świata, tylko o kuchni tradycyjnej. Choć ogólnie mówi się o kuchni tureckiej, to w poszczególnych regionach różni się ona dość znacznie. Spowodowane jest to różnorodnością terenów i odmiennością w uprawach.

Kuchnia w Turcji – potrawy z podziałem na poszczególne regiony.

Region Morza Marmara to przede wszystkim potrawy z rybami, mięsem wołowym i ostrymi przyprawami. To wszystko w połączeniu ze świeżymi warzywami, a zwłaszcza kukurydzą sprawiają, że najprostsze potrawy są prawdziwą esencją smaku. Każdy turysta zachwyci się prostą na pierwszy rzut oka kanapką z rybą, która w tym regionie smakuje naprawdę wybornie.
Kolejny region to wybrzeże Morza Egejskiego i kuchnia, która jest w charakterystyczny sposób zbliżona do kuchni greckiej. Zatem podstawa są oliwki, ryby i wszelkie owoce morza. Tak jak w innych regionach Turcji, tak i tutaj nie brakuje ostrych potraw.
Region śródziemnomorski to przede wszystkim kebab, ale nie byle jaki, tylko z pieczonej jagnięciny, podawany z sałatką z białej fasoli. Oczywiście mnóstwo potraw na bazie oliwek i owoców morza, a także świeżutkie owoce pomarańczy i bananów.
Natomiast Anatolia to nieziemskie pierożki manti podawane z sosem jogurtowo- czosnkowym, a także wiele odmian pysznego kebabu.
Wybrzeże Morza Czarnego słynie z potraw na bazie ryb, których tam prawdziwe zatrzęsienie. Znakiem szczególnym dla tego regionu jest też pieczywo, które wypieka się z mąki kukurydzianej. Widoczne tu są też duże wpływy Gruzji, Rosji czy Ukrainy, nie zdziwmy się więc na widok grzybów czy też barszczu.

Kuchnia w Turcji – napoje i alkohole.

Posiłek prawdziwego Turka jest rozpoczynany od kieliszka miejscowego specjału: raki. Jest to wódka sporządzona z winogron i anyżu. Bardzo smaczne jest także tureckie piwo, które warto spróbować będąc na urlopie. Jeżeli chodzi o wino, to choć mały jest wybór w tych regionalnych, to są one bardzo smaczne, zwłaszcza dwa gatunki: Kavaklidere i Doluca. Oczywiście mówiąc o Turcji nie sposób wręcz zapomnieć o wspaniałej tradycji parzenia i picia, zarówno kawy jak herbaty. Są to napoje bardzo mocne i nie każdy może się nimi bez przeszkód delektować. Dla tych najmłodszych polecamy soki ze świeżych owoców, które w wielu regionach, są dostępne przez wiele miesięcy w roku.