Bułgaria w sierpniu. Pogoda, temperatury i kuchnia bułgarska.
Sierpień w Bułgarii to drugi miesiąc upałów i sezonu turystycznego. Wciąż na plażach pełno turystów i niekiedy ciężko nawet o wolne miejsca. Jest to idealny czas na urlop dla tych wszystkich, którzy preferują wysokie temperatury i tłumy ludzi. Temperatury powietrza wynoszą około 28’ C w dzień i około 17’ C w nocy. Temperatura wody wynosi około 22’ C, zatem jest naprawdę ciepła. Co robić zatem w sierpniu oprócz plażowania?
Co robić?
Jeżeli znudzi nam się już wylegiwanie na plaży i kąpiele w morskich falach, to warto wybrać się na przykład na małą wycieczkę. Warto pozwiedzać ciekawe historycznie miasta Bułgarii, liczne muzea i parki. Jeżeli zrobi się nam za gorąco, to warto zatrzymać się w jakiejś regionalnej restauracji i kosztując bułgarskich potraw, odpocząć od słońca i od tłumów turystów.
Bułgarska kuchnia.
Bułgarska kuchnia jest bardzo różnorodna, jednak nawet laik zauważy szybko, że w wielu potrawach występuje słony ser, warzywa i świeże przyprawy. Wiele potraw jest też podawana na zimno, co wielu naszym rodakom jednak nie odpowiada. Koniecznie trzeba spróbować regionalnej musaki, czy też oryginalnych, jarzynowych zup, które są podawane na zimno z białym pieczywem. Ostre smaki, mnóstwo przypraw wśród których króluje cząber, to podstawa kuchni bułgarskiej.