Wybierając się do Egiptu, warto przy tej okazji spróbować kuchni egipskiej i jej tradycyjnych, lokalnych potraw. Nigdzie bowiem egipskie specjały nie smakują tak, jak właśnie tam!

Szaleństwo z fasolą i bobem

Do tradycyjnych potraw egipskich należy zaliczyć dwa popularne dania z roślin gatunku bobowatych.. Pierwsza to Foul – trochę przypominający nasze klopsy, jednak wykonany ze zmielonej i specjalnie przyrządzonej na tłuszczu fasolki lub bobu polane sokiem z cytryny. Kolejna propozycja to Taameja – kulki z bobu oryginalnie przyprawione i smażone.

Egipskie przekąski

Przebywając w Egipcie warto skusić się na spróbowanie lokalnego pieczywa. Każdy chleb nazywa się Aish, następnie dodawane są słowa określające jego smak – warto poeksperymentować, a na pewno trafimy na pieczywo, które świetnie skomponuje się z tradycyjnym, egipskim serem – Domiati. Jego słony smak idealnie pasuje do rosnących w pełnym słońcu pomidorów. Do pieczywa często podawane są w Egipcie sosy. Konieczne spróbujmy sosu sezamowego oraz czosnkowego z sokiem z limonki!

Obiad w Egipcie

W kuchni egipskiej Egipcjanie przykładają duże znaczenie mięsu – każdy posiłek obiadowy powinien je zawierać. Czeka na nas grillowany kurczak, faszerowany gołąb, nadziewane jagnię czy mięso mielone. Oprócz tego na stole znajdą się także zupy – ludowa zupa Molohija, choć wygląda mało apetycznie, przegryzana pieczywem może stać się rarytasem. Często można spotkać się także z Ads – gęsta, pożywna zupa fasolowa.

Napoje

W Egipcie nie powinno być problemu z otrzymaniem pysznej herbaty lub kawy, gorzej jeśli ktoś preferuje niesłodzone napoje – Egipcjanie najczęściej parzą mocne napary i obficie je słodzą. Dlatego przy zamawianiu napoi należy wyraźnie zaznaczyć ilość cukru, można również poprosić o dodatek aromatycznych listków mięty do herbaty – uzyskamy wtedy doskonały napar na upał. Popularna jest także herbatka z hibiskusa – lekko kwaskowaty, chłodzący napój – idealny w gorące dni.

Jak uniknąć problemów żołądkowych?

Egipska kuchnia kusi turystów, aby próbowali jej smaków w każdym miejscu – należy jednak pamiętać o wybieraniu dobrych punktów gastronomicznych. W przeciwnym razie kuchenne eksperymenty mogą zakończyć się problemem żołądkowym, który na kilka godzin skutecznie utrudni nam zwiedzanie Egiptu.