Dania kuchni bułgarskiej.
Dania kuchni bułgarskiej charakteryzują się silnym smakiem przypraw starannie przygotowanych dań głównych i deserów z dodaniem wielu różnych świeżych warzyw, owoców. Wśród tradycyjnych bułgarskich dań specjalnością są ciasta, musakę z mielonego mięsa i ziemniaków – Bańska Kapama, katmi tracki, sałatki z kapusty lub liści winorośli, wędliny, ser feta i jogurt domowej roboty.
Kuchnia bułgarska.
Kuchnia bułgarska jest typową kuchnią bałkańską, w której widoczne są wpływy zarówno greckie: popularne sałatki z pomidorów, cebuli, papryki i owczego sera, oraz tureckie skąd przywędrowała np. moda na kebaby i kebaczety. W Bułgarii jada się stosunkowo dużo mięsa, owoców i warzyw. Popularne są dania mięsne przypominające gulasz z dodatkiem dużej ilości cebuli lub warzyw. Na pewno warto skosztować szkembe czorba, tradycyjnych flaczków z sosem czosnkowo – jogurtowym, sałatki szopskiej ze specjalnym rodzajem sera lub dania tarator, zupy ogórkowo – czosnkowej przyrządzanej na bazie jogurtu. W nadmorskich rejonach kraju jada się oczywiście sporo ryb (głównie jesiotra i makrelę). W kuchni bułgarskiej rzadko występują potrawy mączne, – ale za to jedzą bardzo dużo chleba, który podawany jest praktycznie do wszystkich dań.
Wina bułgarskie.
Nie można również zapomnieć o doskonałych bułgarskich winach. Obok Francji, Hiszpanii, Włoch i Grecji, Bułgaria jest jednym z największych producentów wina na świecie. Doświadczeni koneserzy doceniają wina z bułgarskich czerwonych odmian winorośli: Gamza, Pamid, Mavrud, Cabernet, Merlot i Muscat biały. Tradycyjnym bułgarskim aperitifem jest Brandy – ze świeżych winogron lub śliwek.