Kuchnia na Seszelach zachwyci wszystkich smakoszy różnorodnością smaków, barw i zapachów. Ze względu na burzliwą historię tych regionów i napływ wielu nacji na te tereny, w kuchni seszelskiej są widoczne zarówno wpływy afrykańskie, indyjskie, chińskie i francuskie. Zatem każdy miłośnik kuchni, powinien na Seszelach znaleźć coś dla siebie i gwarantujemy, że będzie zadowolony.
Regionalne potrawy
Podstawą seszelskiej kuchni są ryby i owoce morza. Ponadto jako dodatek króluje wszędzie ryż, który znamy przecież z chińskich przepisów i ostre, mocne przyprawy. Zamiast ryżu, podaje się niekiedy owoce chlebowca, które również występują jako dodatek do potraw. Mięsa jada się bardzo mało, ze względu na wysokie ceny, ale również też po prostu z przyzwyczajenia, znany jest najbardziej kurczak i często można się spotkać w restauracjach z potrawką z kurczaka w różnych, ostrych sosach. Oczywiście nie ma potrawy bez dodatku owoców i świeżych warzyw, których na wyspie nie brakuje.
Alkohole i napoje
Na Seszelach królują soki owocowe, które są wyciśnięte ze świeżych owoców, a także wśród turystów rozmaite drinki. Większość robi się na bazie miejscowego rumu, choć oczywiście można dostać bez problemu takie na bazie znanej, czystej wódki. Dość smaczne jest również miejscowe piwo, które w smaku przypomina te, które produkuje nasz niemiecki sąsiad.