Odchudzanie to obecnie dość „modna” czynność. Na realizację tego typu trudnego zadania, decydują się coraz częściej zarówno mężczyźni jak i kobiety, w bardzo różnym wieku. Rzadko kiedy patrzą oni jednak na to, czy dana dieta jest dla nich odpowiednia oraz czy jest ona bezpieczna.

Odchudzając się powinniśmy pamiętać, że nie chodzi tu tylko i wyłącznie o pozbycie się nadmiaru kilogramów i o atrakcyjny wygląd. Najważniejszą cechą każdego programu dietetycznego powinna być gwarancja bezpieczeństwa dla naszego zdrowia.

Jedną z najbardziej popularnych diet jest tak zwana dieta 1000 kalorii. Lekarze specjaliści uznają ją, za jeden z najbezpieczniejszych programów dietetycznych. Jej stosowanie zapewnia nam nie tylko zrzucenie zbędnych kilogramów ale też utrzymanie stałej wagi. Jest to więc dieta bez efektu jo-jo.

Dieta 1000 kalorii powinna być poprzedzona dokładną listą tego, co i ile zjadamy w ciągu dnia. Wówczas dużo łatwiej będzie nam wyeliminować na tej podstawie, składniki pokarmowe które dostarczają zbyt dużej liczby kalorii.

Jadłospis diety 1000 kalorii opiera się głównie na wyeliminowaniu wszystkich tych składników, które określane są jako „puste kalorie” czy też „bomby kaloryczne”. Mowa tu między innymi o słodyczach, mięsach tłustych, serach i tłustych wędlinach. Z diety tej należy też wyeliminować wszelkie przyprawy, gdyż wzmagają one apetyt. Dobrze też jest, zdecydować się na wszelkie składniki pokarmowe beztłuszczowe i bezcukrowe. Wówczas szybciej uzyskamy wymarzoną wagę.
W diecie tej nie obowiązują jakieś konkretnie przygotowywane potrawy. Ważnym jest to, by nie przekroczyć dziennej dawki 1000 kalorii. Przestrzeganie tej zasady ułatwią nam tak zwane tabele kaloryczne. Są one łatwo dostępne w sieci. Jeśli mamy problem z ich pozyskaniem warto dopytać o nie w zwykłej przychodni lekarskiej. Tabele kaloryczne posiadają opisane poszczególne potrawy zgodnie z ilością ich zawartości energetycznej. W jaki sposób wyliczamy czy dziennie zjedliśmy 1000 kalorii czy też nie? Wystarczy zagotowywać w zeszycie to co zjedliśmy przez cały dzień. Potem na koniec dnia podliczamy wszystkie składniki i przypatrujemy się wynikowi. Z czasem nabierzemy pewnego nawyku, by eliminować ilość danych potraw lub zastępować je czymś mniej kalorycznym.
Ważnym elementem diety jest taki oto rozkład – podział spożywanych dziennie kalorii:

• I śniadanie – 250 kcal,
• II śniadanie – 100 kcal,
• Obiad – 350 kcal,
• Podwieczorek – 100 kcal,
• Kolacja – 200 kcal

Dodatkowe efekty możemy osiągnąć, jeśli w czasie stosowania

Autor: Tamara Rosłoń