Mówiąc o dietach, mamy głównie na myśli diety odchudzające. Stosowane są one do redukcji tkanki tłuszczowej. Istnieją też diety zalecane dla sportowców czy kobiet w ciąży. Jednakże medycyna zna jeszcze jeden rodzaj diet. Są to diety stosowane przy różnego rodzaju chorobach. Przykładem takiego programu dietetycznego może być na przykład dieta bezglutenowa.

Dieta ta stosowana jest w przypadku choroby jaką jest celiakia czyli brak odporności na obecność glutenu w różnych rodzajach składników pokarmowych. Stosuje się ją głównie u dzieci małych, gdyż to one najczęściej chorują właśnie na celiakię. Jest ona też zalecana w przypadku choroby Duhringa.

Efekty

Efekty stosowania diety bezglutenowej polegają na regeneracji kosmków jelitowych oraz na ustąpieniu objawów klinicznych występującej choroby. Efekty te, są widoczne dopiero po kilku tygodniach czy miesiącach stosowania diety.

Jadłospis jaki nakazuje dieta bezglutenowa nie powinien zawierać potraw ani przetworów, które zawierają pszenicę, żyto, owies czy jęczmień. Nie powinny być w nim też obecne, żadne przetwory słodowe. Są to między innymi takie składniki pokarmowe jak: płatki owsiane, napoje mleczne zawierające słód, produkty i pochodne zbożowe, wszelkie zboża, pieczywo, ciastka żytnie, wafle. Z menu, które zaleca dieta bezglutenowa należy też bezwzględnie wyeliminować takie pokarmy jak: czekolada, pochodne serów czy omlety. Dieta bezglutenowa wymaga też eliminacji konserw, tłustych mięs, ostrych przypraw. Zalecane są za to, wszystkie te produkty które powstają na bazie mąki ziemniaczanej, kukurydzianej, ryżowej i skrobi sojowej. Osoby będące na diecie bezglutenowej mogą zatem bezpiecznie spożywać: mleko, masło, margarynę a także jaja, ryby. Mogą też sięgać po kawę, herbatę, pieczywo kukurydziane, ryżowe. Mogą też spożywać wszystkie te potrawy i dania, przy produkcji których użyto mąki lub skrobi ziemniaczanej.

Dla osób, które stosują dietę bezglutenową zaleca się spożywanie takich potraw, które obniżają zawartość tłuszczu zastępując go, dostarczającymi energię składnikami z dużą zawartością białka zwierzęcego. Dieta bezglutenowa opiera się także na przykazie by wyeliminować z menu błonnik pokarmowy.

Autor: Tamara Rosłoń