Reklama
Strona główna Cypr Kuchnia cypryjska – potrawy, alkohole, co spróbować na wczasach?

Kuchnia cypryjska – potrawy, alkohole, co spróbować na wczasach?

Kuchnia cypryjska - potrawy, alkohole, co spróbować na wczasach?, Cypr jako wyspa nad Morzem Śródziemnym szczyci się w rzeczy samej menu bogatym w owoce morza oraz ryby.

110

Kuchnia cypryjska – potrawy

Kuchnia cypryjska według wielu smakoszy uznawana jest za bardzo zbieżną z kuchnią grecką. Charakteryzuje się ona bowiem obfitością w ilości, a nie jakości. Cypryjczycy wolą przygotować proste dania, ale za to nie żałują sobie w ilości podawanej potrawy. 

Oczywiście Cypr jako wyspa w dodatku mieszcząca się nad Morzem Śródziemnym szczyci się w rzeczy samej menu bogatym w owoce morza oraz ryby. Dlatego też kuchnia śródziemnomorska uznawana jest za jedną z najzdrowszych kuchni na świecie. 

Do popisowych dań, których się możemy spodziewać odwiedzając tamtejsze tawerny lub restauracje, to na pewno rosół z kurczaka z jajkiem oraz cytryną, pieczona jagnięcina, czy chociażby Russaka czyli mielona jagnięcina z dodatkiem ziemniaków w sosie beszamelowym. Ponadto nie brakuje tutaj owoców i warzyw, a do picia na pewno można spodziewać się soków z świeżo wyciskanych cytrusów.

Cypr – alkohole

Cypr słynie od wielu lat, a nawet wielu wieków z bardzo dobrego wina produkowanego na bazie winorośli – Commandoria. Receptura tego wina jest zachowana i przestrzegana jeszcze za czasów średniowiecza, kiedy jedyną winnicą był w tamtych czasach zamek Kolossi. Najbardziej znanymi markami wina są Keo i Kantara.

Prócz wina, Cypryjczycy rozsmakowują na wyspie swoje kubki smakowe w minimum piętnastoletniej brandy Adonis. Ponadto tutaj można spotkać i wypróbować tradycyjny grecki alkohol Ouzo.

Cypr – co próbować na wczasach?

Jeśli ktoś wybiera się na Cypr i interesuje go czego ma spróbować z lokalnej kuchni, a czego unikać, to można powiedzieć, że jeśli lubi próbować nowych smaków może skosztować wszystkiego.

Generalnie cypryjska kuchnia jest zdecydowanie bogatsza i zdrowsza od polskiej.
Bowiem zamiast oleju, na porządku dziennym są tutaj oliwy z oliwek, a ryby mogą być przez mieszkańców jedzone niemal codziennie, gdzie w polskiej diecie specjaliści proszą by przeciętny Polak zajadał tą potrawę chociaż raz w tygodniu.

Mimo, że mieszkańcy wyspy stawiają na proste i mało skomplikowane potrawy, to różnorodność smaków może naprawdę spowodować prawdziwy zawrót głowy.

Jedno jest pewne, takich świeżych cytrusów i takiego zapachu przyrządzanego mięsa oraz pieczywa nie znajdzie się w żadnym innym kraju.