Kuchnia marokańska, tardycyjne pyszności kuchni marokańskiej i arabskiej, smaki, aromaty, przyprawy arabskie, tagine, alkohol w Maroko, restauracje w Agadir …

Tradycje kuchni marokańskiej.

Kuchnia marokańska jest mieszanką tradycji Berberów, Arabów i wpływów z Andaluzji. Kuchnia marokańska jest bardzo aromatyczna. To zderzenie wielu zaskakujących smaków. Mięso, owoce, zioła i przyprawy. Dania gotowane są w naczyniu zwane „Tajine„. To coś w kształcie tuby z otworem u góry umieszczane na garnku z potrawą. Parujące pyszności spływają w ten sposób spowrotem do garnka.

Specjały i aromaty kuchni marokańskiej.

Kuchnia marokańska oferuje różnego rodzaju tagine, sałatki z daktyli i koziego sera i wreszcie coś, co stanowi szczyty marokańskiej kuchni – pastillę. Słono-słodka pastilla – mielone mięso kurczaka lub gołębi wymieszane z jajkiem, migdałami, cebulą i przyprawami, zawinięte we francuskie ciasto i posypane cukrem.Pastilla jest szalenie pracochłonna i swojej klasycznej formie przypomina gruby krążek składający się z warstw ciasta warka (cieńszej wersji filo), gołębiego mięsa lub kurczaka i oczywiście cynamonu. Nie mniej jednak, wystarczy tylko poczuć zapach zapiekanego krążka z intensywną wonią cynamonu, by… by powrócić wspomnieniami do ciepłej ziemi Maroka. Harira to gęsta zupa z jarzyn, ryżu i przypraw, którą muzułmanie jedzą w czasie ramadanu.

Gdzie najlepsza kuchnia?

To oczywiste, że kuchnia marokańska najlepsza jest w Maroku, gdzie cała paleta przypraw z cynamonem i szafranem miesza się z ciepłem słonecznego dnia i pyłem powietrza w przygotowywanych przez kobiety daniach. Tagin to najpopularniejsze danie – z mięsa, drobiu lub ryb z dodatkiem warzyw, oliwek oraz przypraw. Co raz częściej podawana jest także wersja wegetariańska złożona z kuskusu lub ryżu obłożonych suto warzywami i owocami duszonymi w tym niezwykłym ceramicznym stożku.Klasyczne pozycje w kuchni marokańskiej to także baranie szaszłyki, pieczone sardynki oraz oliwki podawane przy każdej okazji.

Kuchnia w Agadir.

Możesz jeść w dowolnym miejscu i bez większego wysiłku odnajdziesz bary i restauracje ze specjałami kuchni marokańskiej. Kuchnia bardzo zróżnicowana, tak jak wszędzie. w Maroku, oczywiście tradycyjne, arabskie dania – kebabykuskuskawa z kardamonem, świeżo przygotowane ryby. W Agadir,największym na świecie porcie rybackim możesz skosztować świeżo złowione sardynki, tuńczyki – a poza tym: krewetki, homary i kraby. W każdej restauracji były natychmiast na poczekaniu pieczone na grillu skorupiaki z dodatkiem cytryny lub mandarynki. A po jedzeniu konieczna jest zielona miętowa herbata na słodko!

Alkohol w Maroko.

Alkohol sprzedawany jest jak na całym świecie i dość tani. Głównym i jedynym problemem – nie ma go w sprzedaży od ósmej wieczorem. 

Tradycyjna kuchnia marokańska

Pomimo tego, że jest dobrze znana na całym świecie, kuchnia marokańska nie jest szeroko znana poza granicami kraju. Ale zachodzą zmiany, a młodsi szefowie kuchni chętnie wprowadzają własne podejście do tego tradycyjnego jedzenia. Podobnie jak w innych częściach Morza Śródziemnego, kuchnia marokańska charakteryzuje się wyrafinowanym użyciem przypraw. Do najpopularniejszych należą kminek, pieprz, nasiona anyżu, papryka, kolendra, sezam i szafran.

Na początek Marokańczycy jedzą meze przed daniem głównym. Mogą to być różne dania z ziemniaków i makaronów lub oliwki i marynowane warzywa. Co ciekawe, tradycyjne sałatki w kuchni marokańskiej należą do najbardziej wyjątkowych. Na przykład Tabbouleh to mieszanka mięsa pomarańczy i kraba, a pastilla to kruche ciasto nadziewane ziołami i kurczakiem. Chleb płaski, czyli chobz, jest powszechnie podawany z daniem głównym.

Zupy towarzyszące marokańskim posiłkom są zazwyczaj gęste i obfite. Najbardziej znaną zupą jest harira, rosół na bazie warzyw z jagnięciny i soczewicy. Inne popularne zupy to ab gushte fasl, który robi się z soczewicy. Zupy można również podawać z khubz, arabskim podpłomykiem. To danie jest uważane za podstawę w Afryce Północnej i można je spożywać samodzielnie lub jako dodatek.

Powszechnym posiłkiem w Maroku jest kuskus, który podawany jest w dużej glinianej misce z gulaszem mięsnym lub warzywnym. Ten posiłek jest wspólny i często jest największym posiłkiem dnia. Tradycyjnie Marokańczycy jedzą tylko porcję jedzenia umieszczoną przed nimi, chociaż często stawiają wybrane kawałki mięsa przed szanownymi gośćmi. Ze względu na gorący klimat kraju ten posiłek spożywa się w większości, gdy wciąż świeci słońce, a powietrze jest świeże.

Popularnym daniem w Maroku jest bastilla. Jest również popularny w Algierii i jest jednym z najsmaczniejszych dań na świecie. Jest to lekkie ciasto warqa nadziewane owocami morza lub drobiem. Nazwa bastilla pochodzi od hiszpańskiego słowa pastilla, oznaczającego małe ciasto. Tradycyjna wersja dania przyrządzana jest z łusek, ale nowoczesne wersje przyrządzane są z kurczaka. Oprócz mięsa i warzyw do sosu przyrządza się jajka.

Tradycyjna kuchnia marokańska ma wiele różnych rodzajów potraw. Danie główne, b’stillah, jest popularnym daniem opartym na rolniczych regionach Maroka. Główne składniki posiłku to mięso, jagnięcina, ryby i drób. Istnieje wiele regionalnych specjałów w tym regionie, w tym b’stillah, narodowy faworyt. Oprócz mięsa, w Maroku popularne są warzywa.