Cukrzyca to jedna z najbardziej niebezpiecznych chorób cywilizacyjnych współczesnego wieku. Z medycznego punktu widzenia, cukrzycę określa się jako genetycznie uwarunkowany zespół zaburzeń przemiany węglowodanowej, wywołany względną lub bezwzględnym niedoborem insuliny. Schorzenie to cechuje się spadkami poziomu cukru we krwi oraz towarzyszącym zaburzeniom przemiany tłuszczowo – białkowej. Występuje ona coraz częściej u dzieci powyżej 14ego roku życia. Osoby chore na cukrzycę, powinny szczególnie dbać i uważać na swoją dietę. Dieta cukrowa to program żywieniowy, wymagający ogromnej dozy cierpliwości i determinacji. Nieobce jest tu też pojęcie systematyczności. Jest ona oparta na spożywaniu dań i takich składników pokarmowych, które zawierają odpowiednią ilość białek i węglowodanów.
Dieta cukrowa powinna opierać się na odpowiedniej ilości węglowodanów oraz takich potraw, które nie powodują podniesienia poziomu glukozy we krwi. Menu tej diety przewiduje więc przede wszystkim unikanie tych potraw i ich składników, które zawierają fruktozę – cukry proste. Należy zatem unikać między innymi słodkich owoców. Cukier należy zupełnie wyeliminować lub też posłużyć się słodzikiem. Dieta cukrowa przewiduje obecność w menu warzyw i owoców. Należą do nich między innymi: kapusta, kalafior, ogórki, szpinak, sałata, pomidory, rzodkiewka oraz papryka czerwona. Można też spożywać mało słodkie owoce oraz ziarna różnorakich zbóż. Osoby przyjmujące insulinę, powinny też pamiętać by zawsze mieć przy sobie coś słodkiego, by w razie czego wyrównać za pomocą słodkiej przekąski poziom cukru we krwi. Z jadłospisu należy wyeliminować także smalec, słoninę, masło oraz ciastka z kremem czy lody na bazie mleka czy śmietany. Dieta cukrowa pozwala na spożywanie:
• Wędlin chudych;
• Chudych gatunków mięs,
• Ryb,
• Mleka ale tylko odtłuszczonego;
• Przetwory mleczne ale jedynie odtłuszczone.
Dieta dla cukrzyka przewiduje spożywanie posiłków 5 razy dziennie maksymalnie. Należy pamiętać przy tym, by żadna z potraw nie była pozbawiona określonej czy dopuszczalnej ilości węglowodanów. Sporym ułatwieniem dla każdego cukrzyka w tym, by dieta cukrowa była dla niego łatwiejsza do zastosowania są specjalne tabele wymienników. Można je znaleźć w sieci lub w przychodni dla diabetyków.
Autor: Tamara Rosłoń