Max Greson to lekarz, który zbudował swoją dietę w oparciu o przekonanie, iż większość naszych chorób bierze się ze spożywania niewłaściwych pokarmów. Uważał on, że każdy organizm posiada naturalnie przypisane mu zdolności samolecznicze. Według niego, jeśli będziemy spożywać tylko takie potrawy, które nam nie zaszkodzą w razie potrzeby zdolności te z pewnością „się uruchomią” samoistnie. Greson twierdził ponadto, że wszelkie choroby naszego ciała wywołane są przez pokarmy, które zawierają nieodpowiednią ilość określonych substancji oraz na potrawy zawierające szkodliwe dla naszego organizmu toksyny. Tak zwana dieta Gersona to dieta oczyszczająca nasz ustrój z zalegających w nim szkodliwych i utrudniających prawidłową jego pracę składników. Dieta Gersona posiada leczniczy charakter.  

W jadłospisie tego programu dietetycznego znajdują się takie składniki pokarmowe jak:

•    Owoce – świeże lub gotowane lub duszone we własnym sosie; w dużych ilościach; dozwolone m.in.: melony, banany, grejpfruty, brzoskwinie, papaja, gruszki, jabłka, mandarynki itp.
•    Soki owocowe i warzywne – tylko świeże; do 13stu szklanek dziennie; najlepiej pić jedną szklankę soku co godzinę; pamiętać należy o zróżnicowaniu smakowym
•    Jarzyny – głównie zielone z wyłączeniem liści rzodkiewek, marchwi, gorczycy; najlepiej gotowane bez dodatku soli 
•    Przyprawy dozwolone ale w niewielkich śladowych ilościach: ziele angielskie, anyż, cząber, kolendra, koper ogrodowy lub włoski, liście laurowe, majeranek, szafran, tymianek, majeranek; cebula, czosnek czy szczypiorek można dodawać w większych ilościach;
•    Ziemniaki
•    Płatki owsiane
•    Cukier – tylko brązowy nieoczyszczony, jasny miód, cukier klonowy, syrop klonowy
•    Oleje – jedynie olej lniany tłoczony na zimno
•    Ryż – tylko brązowy lub mieszany z brązowym; tylko raz na tydzień.
Jednym z ważniejszych dań tej diety jest tak zwana zupa Hipokratesa. Na danie to składają się następujące składniki: 
•    1 średni seler korzeniowy lub 3 – 4 pędy selera naciowego;
•    2 małe pory;
•    1 średni korzeń pietruszki lub pasternaku;
•    70 dag pomidorów (zimą najlepiej bez pomidorów);
•    50 dag ziemniaków
•    1 cebula do smaku. 

Warzywa gotuje się bez obierania. Po ich ugotowaniu należy przepuścić je przez maszynkę do mielenia mięsa. Ziemniaki trzeba rozgnieść. Następnie wszystkie składniki łączymy razem. Za każdym razem trzeba zagrzać danie. Poza tym nie wolno jej przechowywać dłużej niż 2 dni.

Dieta ta przewiduje także spożywanie wymienionych wyżej składników bez ograniczeń. Ponieważ jest to dieta niskokaloryczna, ważnym jest by posiłki były obfitsze i częstsze niż w przypadku normalnego odżywania się. Dieta Gersona to także dieta, która zaleca spożywanie potraw zróżnicowanych maksymalnie pod kątem koloru, konsystencji oraz ich smaku. Dzięki temu jest ona jednocześnie łatwiejsza do przejścia. Jadłospis w tej diecie każe wyeliminować z menu śmietanę, masło, jogurt zwierający tłuszcz, sery tłuste oraz jaja. Zaleca ona natomiast spożywanie przetworów mlecznych odtłuszczonych ale dopiero po 6-10 tygodniach stosowania diety.