Magia Tajlandii to przede wszystkim malownicze krajobrazy oraz niepowtarzalna, pełna otwartości atmosfera. Czar tego kraju, to również specyficzna kuchnia tajska, z całym bogactwem jej: smaków i aromatów.
Charakterystyczne dla kuchni tajskiej składniki większości potraw to: curry, czarny pieprz oraz biały ryż. Potrawy tajskie są dość przyjemne w smaku. Nieprawdą jest również to, że kuchnia tajska to głównie dania pikantne, gdyż większość Tajów, preferuje mniej ostre smaki.
Najpopularniejsze dania kuchni tajskiej
Najbardziej popularne dania, które warto skosztować to:
Dania Łagodne:
- Thorn kha gai – curry z mleczkiem kokosowym i kurczakiem;
- Plaamuk thawd krathiem prik thai – smażona kałamarnica lub ryba z czosnkiem i czarnym pieprzem;
- Nuaphat namman hoi – wołowina w sosie z ostryg
- Hormok talay – mus z ryby lub owoców morza.
Dania pikantne:
- Thorn yam gung – zupa z krewetkami
- Gang khiew Wan gai – curry z kurczakiem lub wołowiną
- Gang phet – czerwone curry z wołowiną
Słodycze:
- Tapioka
- Słodycze z dodatkiem mleczka kokosowego
Ddatki do potraw:
- Biały ryż gotowany na parze;
- Curry czerwone i zielone.
Gdzie dobrze zjeść w Tajlandii?
Na obszarze Tajlandii działa wiele restauracji w stylu zachodnim, które są dość niedrogie, ale za to bardzo smaczne. Poniżej wymieniamy te lokale, które warto odwiedzić (źródło: Steve van Beck: „Kieszonkowy przewodnik: Tajlandia od środka.”)
BANGKOK
- Baan Khanitha – restauracja umeblowana w typowym tajskim stylu, oferująca typowe dania lokalnej kuchni;
- Basil – nowoczesna restauracja serwująca tajskie dania wewnątrz luksusowego pięciogwiazdkowego hotelu; dostępny szwedzki stół.
PATTAYA
- Lobster Pot – restauracja specjalizująca się w owocach morza, jak i w smacznych winach.
CHIANG MAI
- Good View Pub & Restaurant – tętniący życiem lokal nad rzeką z muzyką na żywo; w menu dostępne są potrawy: tajskie, japońskie i europejskie.
MAE HONG SON
- Thip Restaurant – restauracja z tarasem na wodzie; oferuje ona proste potrawy kuchni tajskiej; bardzo popularna wśród turystów i miejscowych.